Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Analiza dionika

29.8.2019, , Izvor: Verlag Dashöfer

1.8 Analiza dionika

Verlag Dashöfer d.o.o.

Sve osobe, skupine ljudi, ustanove ili poduzeća koje bi mogle biti u vezi s projektom definiraju se kao dionici (stakeholders). Da bi se do kraja povećala društvena ili institucionalna korist projekta i smanjili njegovi negativni utjecaji, analiza dionika utvrđuje sve one sudionike projekta na koje će projekt utjecati (pozitivno ili negativno) i na koje načine.

Važno je da se analiza dionika provede u ranom stadiju u fazama identifikacije i procjene projekta.

U idealnom slučaju, projekt se treba izraditi u radionici participativnog planiranja koja će uključiti predstavnike glavnih dionika.

Analiza dionika i analiza problema su blisko povezane: bez stajališta različitih ljudi o određenom problemu, ne može biti jasna niti priroda problema, niti potrebe ljudi, niti eventualna rješenja.

Ono o čemu također treba voditi računa u cijelom ovom procesu određivanja dionika je ravnopravnost. U svim društvima, postoje razlike u ulogama i odgovornostima muškaraca i žena, u njihovom pristupu i kontroli nad resursima te u njihovom sudjelovanju u donošenju odluka. Često, muškarci i žene imaju neravnopravan pristup uslugama (npr. prijevozu, zdravstvenoj skrbi, obrazovanju) i prilikama u gospodarskom, društvenom i političkom životu. Neravnopravnost spolova sprječava rast i šteti razvoju.

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: