Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Analiza problema

29.8.2019, , Izvor: Verlag Dashöfer

1.5 Analiza problema

Verlag Dashöfer d.o.o.

Analiza problema identificira negativne aspekte postojeće situacije te uspostavlja uzročno-posljedične odnose između postojećih problema.

Ona uključuje:

  • - preciznu definiciju okvira i predmeta analize
  • - utvrđivanje glavnih problema s kojima su ciljna skupina i korisnici suočeni (u čemu je problem?)

Vizualni prikaz problema je u obliku dijagrama nazvanog „problemsko stablo” ili „hijerarhija problema” da bi se ustanovile uzročno-posljedične veze.

Analiza problema se predstavlja u obliku dijagrama (problemskog stabla) tako da na vrhu prikazuje posljedicu problema, a njegove uzroke ispod.

Analiza za cilj ima utvrđivanje stvarnih prepreka kojima dionici daju prioritet i koje žele svladati. Jednom kada je dovršeno, problemsko stablo predstavlja sveobuhvatnu sliku postojeće negativne situacije.

Učinak ovakve vrste dijagrama je često najveći ako se priprema na radionici sa svim zainteresiranim stranama (koje stoga poznaju situaciju) pod vodstvom osobe koja razumije dinamiku skupine i koja ima iskustva u toj metodi.

Jednom kad se problemsko stablo dovrši, odabere se žarišni problem.

Različite interesne skupine se trebaju usuglasiti da je žarišni problem stvarno središnji problem kojim se projekt ili intervencija treba baviti. Preispitivanje analize problema može dovesti do nastanka nekog drugog žarišnog problema u kasnijem stadiju, ali to ne utječe na valjanost analize.

Tijekom analize problema pojavljuju se dvije uobičajene poteškoće:

  • - neadekvatna specifikacija problema te
  • - izjava o nepostojećim rješenjima.

Neadekvatna specifikacija problema se

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: