Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Europski projekti i mjere potpore u vrijeme Covid-19

28.4.2020, , Izvor: Verlag Dashöfer

5.1 Europski projekti i mjere potpore u vrijeme Covid-19

Lara Šiljeg, dipl.ing managmenta, viši stručni suradnik za projekte financirane iz EU

Provedba projekata financiranih iz EU fondova se suočila tijekom ožujka 2020. godine s najtežim razdobljem za hrvatsko gospodarstvo u novije vrijeme - epidemijom koronavirusa koja je utjecala na sve aspekte društvenog i gospodarskog života. Situacija je osobito dovela u pitanje provedbu projekata financiranih iz Europskog socijalnog fonda jer oni obuhvaćaju u najvećem dijelu aktivnosti zapošljavanja i edukacije marginaliziranih osoba, te su u direktnoj korelaciji sa stanjem na tržištu rad s multiplikatorskim učinkom na javni i civilni sektor. Diljem Hrvatske, jedinice regionalne i lokalne samouprave, trebale su donijeti odluku o obustavi, prolongiranju ili izmjeni načina provedbe projektnih aktivnosti kako bi uspjeli većim dijelom završiti iste, do kraja projektnog izvještajnog razdoblja. Sukladno uputama ugovornih i provedbenih tijela, svi projekti s rokom završetka u ožujku, travnju i svibnju 2020. godine dobili su automatsku mogućnost produljenja vremena provedbe dodatna tri mjeseca.

Vlada Republike Hrvatske usvojila je dva paketa mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije koronavirusa, među kojima su i mjere Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije..

Vodeći računa kako o zdravstvenoj tako i o gospodarskoj situaciji, svi javni pozivi za projekte k sufinancirane sredstvima Europske unije će se revidirati i objavljivati sukladno novonastalim prioritetima I okolnostima.  Sve javne nabave za već ugovorene projekte koji se financiraju iz EU fondova, raspisivat će se i provoditi prema dinamici provedbe te sukladno ”višoj sili“, dok će se svi zahtjevi za nadoknadama sredstava podmirivati sukladno dospijeću tih potraživanja.

Preraspodjela sredstava će biti nužna u ovom razdoblju te je iz financijske omotnice osigurano ukupno 400 milijuna eura iz EU fondova za saniranje utjecaja COVID-19. Između ostalog, iz predmetnih fondova financirat će se i mjere zadržavanja radnih mjesta putem HZZ-a. U okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz iste omotnice osigurano je 300 milijuna EUR-a za mjere

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: