Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Europski Zeleni plan - nova strategija rasta

13.5.2022, , Izvor: Verlag Dashöfer

Europski Zeleni Plan, odnosno "EU Green Deal“ predstavlja odgovor na klimatske promjene te novu strategiju rasta kojoj je cilj preinačiti EU u pravedno i uspješno društvo sa suvremenom, efikasnom i konkurentnom ekonomijom s nultom neto emisijom stakleničkih plinova do 2050. godine, konkretno kroz ulaganja u istraživanja i inovacije, kao i očuvanje okoliša.

Budućnost Europe ovisi o zdravom planetu. Za suočavanje s aktualnim izazovima u području klime i okoliša potreban je hitan i ambiciozan odgovor.

EU se obvezao da će do 2050. postići klimatsku neutralnost i ispuniti svoje obveze u okviru međunarodnog Pariškog sporazuma. Za ostvarenje tog cilja potrebna je transformacija europskog društva i gospodarstva, koja mora biti troškovno učinkovita, pravedna i socijalno uravnotežena.

Također, nastoji se zaštititi zdravlje i dobrobit građana od rizika povezanih s okolišem i negativnih utjecaja.

Europski Zeleni plan sadrži politike i mjere potrebne za ostvarenje zacrtanih ciljeva, kao što su preobrazba gospodarstva za postizanje klimatske neutralnosti (npr. smanjenjem emisije stakleničkih plinova), dekarbonizacija energetskog sustava (prelazak na održive izvore energije i pametnu infrastrukturu te kružno gospodarstvo), korištenje recikliranih proizvoda, razvoj digitalnih tehnologija, učinkovita uporaba energije u zgradarstvu, održiva i pametna mobilnost, program od „polja do stola” (zdravi i za okoliš prihvatljiv prehrambeni sustava).

Nove tehnologije i  inovacije od ključne su važnosti za ostvarivanje ciljeva EZP-a, a Europska komisija procjenjuje da će za postizanje trenutačnih ciljeva u području klime i energije biti potrebna dodatna ulaganja od oko 1,5 % BDP-a godišnje.  

Značaj Europskog Zelenog plana u odnosu na

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: