Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU i budućnost financiranja projekata

26.2.2020, , Izvor: Verlag Dashöfer

4.2 Hrvatsko predsjedanje Vijećem EU i budućnost financiranja projekata

Katarina Boban Filipančić, mr.sc ekonomskih znanosti i europskih studija

Prioriteti hrvatskog predsjedništva rukovode se njegovim sloganom:

„Snažna Europa u svijetu punom izazova“.

Program predsjedništva usmjeren je na četiri glavna područja, a to su:

- Europa koja se razvija

- Europa koja spaja

- Europa koja štiti

- Utjecajna Europa.

To će biti prvo hrvatsko predsjedanje Vijećem otkako je 2013. pristupila EU, a trajat će od 01.01. do 30.06.2020.

Zašto je predjedanje važno? Osim samih zadaća predsjedanja, koji se navode u nastavku, s obzirom kako se bliži kraj Sporazuma o partnerstvu 2014-2020 za financiranje, predsjedanje će doprinijeti postavljanju temelja, odnosno pregovorima za financiranje prioriteta EU u razdoblju 2021-2027.

Hrvatsko predsjedništvo posvećeno je postizanju ambicioznog, uravnoteženog i održivog sporazuma o novom višegodišnjem financijskom okviru (MFF) kako bi doprinijelo postavljanju temelja za financiranje prioriteta EU u razdoblju 2021-2027. U tom pogledu, Predsjedništvo će se dalje nadograditi na postignućima prethodnih predsjedanja i usko surađivati s predsjednikom Europskog parlamenta. U tom će cilju nastojati uspostaviti ravnotežu između nastavka financiranja politika utemeljenih na Ugovorima koje već pružaju jasnu europsku dodanu vrijednost, poput kohezije i zajedničkih poljoprivrednih politika te postizanja sporazuma o financiranju politika usmjerenih na nove izazove. Radit će na postizanju sporazuma u duhu partnerstva i u korist europskog projekta, kao i svih država članica EU.

Prema objavljenom planu, hrvatsko predsjedništvo vodit će se načelom da dugoročno planiranje treba uzeti u obzir proračunsku disciplinu, bolju provedbu i stabilnost ulaganja te osigurati nesmetano financiranje razvojnih prioriteta EU-a, kao i pravodoban početak provedbe novih programa od 1. siječnja 2021. godine. Nadalje, hrvatsko predsjedništvo planira usmjeriti svoje napore prema usvajanju općih i sektorskih zakonodavnih prijedloga koji će pridonijeti cjelokupnom razvoju Europske

 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: