Nedostupan dokument, obavezna prijava
Input:

Strateški okvir Europske unije

29.8.2019, , Izvor: Verlag Dashöfer

2.13 Strateški okvir Europske unije

Verlag Dashöfer d.o.o.

Strateški okvir iznimno je važan za korištenje sredstava iz EU fondova (ESI fondova) jer sadržava temeljne ciljeve koji se žele postići na razini Europske unije i pojedine države članice u određenom vremenskom razdoblju. Sredstva iz EU fondova, usmjeravaju se upravo na postizanje definiranih ciljeva.

Strateški okvir Europske unije za razdoblje 2014.-2020. čine Kohezijska politikaStrategija Europa 2020 i pojedine sektorske javne politike.

Jedna od financijski najznačajnijih politika Europske unije je kohezijska politika, odnosno investicijska politika kojom se promiče i podržava ukupan ravnomjeran razvoj država članica i njihovih regija. Njome se podupire nastajanje novih radnih mjesta, konkurentnost, gospodarski rast, unaprjeđenje kvalitete života te održivi razvoj u regijama EU. Temeljni cilj kohezijske politike je promovirati ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju kroz podizanje konkurentnosti gospodarstva i smanjivanje razlika u društvenom i gospodarskom razvoju između zemalja i regija EU.

Kohezijska politika postavila je 11 tematskih ciljeva za poticanje rasta u razdoblju 2014.-2020., a čije dostizanje će se poticati investicijama financiranim iz EU fondova.

  1. Jačanje istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija
  2. Poboljšani pristup, korištenje te kvaliteta informacijskih i komunikacijskih tehnologija
  3. Jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, poljoprivrednog sektora te sektora ribarstva i akvakulture
  4. Podrška prijelazu prema ekonomiji temeljenoj na niskoj razini emisije CO2 u svim sektorima
 
 Pošaljite nam povratnu informaciju
Što mislite o našem portalu?
Vaša poruka je uspješno poslana.
Input: